Hem | Saclà | Produkter | Recept | Passion | Multimedia
Passion
Passion för tomater
Soltorkade tomater
 
 

Allting som är värt att känna till om solens frukt

"Upptäckten av tomaten har representerat kostens historia
det liknar den franska revolutionen
fsom en utveckling av det sociala medvetandet."
Luciano De CrescenzoTomatens Upptäckto

Upptäckten går tillbaka till 500-talet när de spanska erövrarna landsteg i centrala och syd-Amerika.

Odlingen av tomatplantan (Lycopersicon esculentum var. cerasiforme) var redan populär i den förhistoriska colombianska perioden i Mexico och Peru: Aztekerna och Inca-folket är de som först började odla denna grönsak som används i Medelhavets kök.

Trots den “nya världen”, ingick tomaten i den dagliga kosten. Den vilda tomatplantan importerades till Europa enbart som en prydnadsväxt.


Succè för Tomaten över århundranden

I början av 1600-talet, efter nästan ett sekel efter dess upptäckt, var tomaten ännu inte känd/accepterad som en ätbar grönsak. Det fanns en fast övertygelse om att den var giftig, såsom de andra solanumväxterna alruna och den dödliga belladonna. Till en början var det att pröva, smaka av tomaten för att använda den som medicin (eller som ett visst medikament). Italien var ett undantag och såg inte tomaten bara som en behaglig prydnad. Redan vid slutet av 500-talet ett århundrade före Europa stektes tomaterna i olja med salt. Vid slutet av 600-talet kom de första tomatbaserade recepten i Neapel-regionen. De blev mycket populära men blev ignorerade av den tidens största, mest kända kockar.

Först vid slutet av 700-talet i Europa fick tomatplantan ett lyft uppåt som en matprodukt, huvudsakligen i södra Frankrike och Italien.  Medan den i Frankrike bara åts i hovet hos kungen, var den i södra Italien stapelvara för det fattiga folket. År 1762 kom man på konserveringstekniken efter studier av Lazzaro Spallanzani, som var den förste som observerade att när en grönsak hade kokats och sedan placerats i en tätsluten burk inte förändrade smak eller blev förstörd.

Från 1800-talet började tomaten att odlas i mera behagligt varma europeiska regioner (södra Italien, södra Frankrike och Spanien) och började också att exporteras norrut, där den förut hade varit en dyr och privilegierad grönsak för några människor.


Kärlekens frukt

Tomaten blev mystisk och den tillskrevs upphetsande krafter med trolldomska effekter och inkluderades därför alltid i brygder och drycker med viss kraft som alkemisterna kokade ihop under 500- och 600-talet.

Kanske det kan hjälpa oss att förstå de namn som de olika europeiska länderna gav denna växt som härstammade från den Nya Världen: kärleksäpple både på engelska, franska och tyska och guldäpple på italienska. Namn som gavs av Andrea Mattioli 1554, alla med en klar referens till kärlek. I Frankrike brukade män överlämna tomatväxter till kvinnor som ett tecken på tillgivenhet. Den store författaren Manuel Vascquez Montalbàn som skrev följande i sina odödliga recept "(...) Gör inte krig utan bröd och tomater (...) Överallt och alltid.".

Idag, på alla språk, italienska är undantaget, har de gamla uttrycken blivit ersatta med förkortningar av originaltermen azteco tomatl.En tomat per dag...

Tomaten är en värdefull bundsförvant for din hälsa.

Kungen av det italienska köket anses vara grundläggande för den rätta kosten/näringsläran av näringsfysiologerna: lågt fettintag, rik på vitaminer and mineralsalt, innehåller mycket antioxidanter som har en positiv effekt på hjärtat och artärerna.

Tomaten är lika med lättsmält kost, rik på mineraler, högt näringsinnehåll och mustig smak, är nödvändig för att garantera god näringsbalans. Dessutom är dess renande och återbildande egenskaper viktiga för den dagliga hälsan.

Tomaten är också rik på lycopen: en stark naturlig antioxidant, vilket ger frukten dess röda färg. Tack vare lycopenets välgörande egenskaper, skyddas cellerna mot yttre ting vilket annars orsakar ett flertal störningar/rubbningar, såsom: åderförkalkning, matsmältnings- och tarmproblem. Lycopenet skyddar också huden mot strålning (??), åldrandprocessen och många tumörsjukdomar.
Tomaten – dess näringsegenskaper

Tomatens kaloriinnehåll är naturligt låg (innehåller bara 16 kcal per 100 g), är särskilt lämpad i bantningsdieter tack vare det höga vatteninnehållet.  
Tomaten håller en hög vitaminnivå: dess röda färg kommer från lycopenet, en utmärkt naturlig antioxidant som utvecklar sina hälsosamma särdrag genom kokkonsten, och betakaroten som stimulerar produktionen av melaninet som är nödvändigt för pigmentet.

100g färsk tomat består i genomsnitt av:
• 93% vatten
• 2,9% kolhydrater
• 0,2% fett
• 1% protein
• 1,8% fibrer 
www.sacla.com Kontakter | Personligt Skydd | Juridiska kommentarer
 
  Powered by Blulab