Hem | Saclà | Produkter | Recept | Passion | Multimedia
Passion
Passion för tomater
Soltorkade tomater
 
 
Konsten att skapa Saclàs soltorkade tomater

ATTENTION
You need to download the new flash player
to see the image gallery.


Besök vilken by som helst i Italiens södra regioner, Calabrien eller Puglia och om det är augusti, kommer du att finna rader av tomater, alla delade utanför ytterdörren till varje hus. De ligger där, övertäckta med nät för att hålla flugorna borta, för att torka i den heta solen, och hela luften i byn genomsyras av den speciella lukten. Detta är en tradition som har funnits i århundraden och är ett sätt att bevara en del av tomatproduktionen under vintern.

Det är underligt att detta har pågått under så många generationer, och ändå är det bara några år sedan som resten av världen har upptäckt hur utsökta dessa torkade tomater är. Utbudet har växt enormt, och det är de lokala producenternas förtjänst att detta hålls.


Soltorkade tomater

Stora kvantiteter av tomater kommer från regionerna runt Medelhavet, men bara en liten del av detta används till soltorkade tomater. Av majoriteten av dessa tillverkas det såser eller att de konserveras.

Tidigt på våren gödslas jorden med naturliga grödor. Det är viktigt att välja den bästa jordmånen. Sådana som är omringade av olivträd är idealiska, eftersom de hjälper jorden att bli fruktbar. Under andra hälften av april väljs de frön som skall planteras. Konstbevattning behövs för att försäkra sig om att varje planta får tillräckligt med vatten.

Den lokala befolkningen – för det mesta kvinnorna – ger sig ut på fälten och skördar tomaterna, plockar de klarröda juvelerna som gömmer sig bakom det gröna bladverket på dessa lågväxande buskar. De bästa exemplaren väljs ut för torkning. De tvättas, skärs itu, läggs ut i solen i långa rader och beströs sedan med salt och täcks med nät. De torkas sedan i solen i fyra till fem dagar.

Det går åt 10 kg färska tomater för att göra 700-800 g soltorkade tomater.

När torkningsprocessen är klar sänds de till Asti för att användas i Saclàs produkter. Ett stort antal marineras i en speciell aromatisk smaksatt olja. Av detta görs sedan produkten Saclà L’Antipasto Sun-Dried Tomatoes, en läckerhet så god att den snabbt blev italienarnas favorit, som i så många år, plikttroget, gjort sina egna soltorkade tomater.

Andra tomater är fint skurna för att bilda en samlande blänkande mahognyfärgad massa, vilket förlänar en djup, rik omisskännlig smak till Saclàs olika såser. Resultat blir desamma oavsett årstid och väder. Du kan uppleva den äkta smaken långt från de soldränkta regionerna rakt in i ditt kök.

 
www.sacla.com Kontakter | Personligt Skydd | Juridiska kommentarer
 
  Powered by Blulab